top of page

Løberknæ eller Runners knee


Løberknæ eller du kan også kende det kaldet runners knee

Løberknæ er en smerte på ydersiden af knæet, hvilket indikerer betændelse i senen der.

Det opstår typisk på grund af pludselig for hård træning og gentagne belastninger af knæleddet, typisk ved langdistanceløb.

Over tid kan gentagne bevægelser og ensartede belastninger forårsage betændelse og smerte i knæområdet.

I starten er smertefornemmelsen udbredt, og det kan være svært at identificere den nøjagtige kilde til ubehaget, efter nogen tid bliver smerten skarpere og afgrænset.

I virkeligheden vil ca. en ud af fem løbere opleve denne tilstand på et tidspunkt i deres løberkarriere.



Hvad er løberknæ syndrom egentlig?

Løberknæ, også kendt som ITB-syndrom, er en fælles skade blandt langdistanceløbere og blandt cyklister.

Løberknæ opstår, når iliotibialbåndet (ITB), der er placeret på ydersiden af låret, overbelastet.

En bindevævsmembran kaldet det iliotibiale bånd (ITB) strækker sig fra hoftekammen til den øvre/ydre side af underbenet.

Senen fra lårmusklen glider (ITB) frem tilbage, gnider mod knoglefremspringet på ydersiden af lårbenet, den såkaldte "femurkondyl" og skaber irritation og betændelse på ydersiden.

De gentagne bevægelser kan forårsage inflammation af slimsækken og/eller det iliotibiale bånd, der er placeret på ydersiden af benet.

Denne tilstand kan udvikle sig gradvist og blive kronisk løberknæ, hvilket kan være meget frustrerende for løbere, fordi ved betændelse bør normal træning indstilles i 3-4 uger.

I tilfælde af løberknæ kan et bånd, der er for stift, forskyde knæskallen fra sin rette plads, hvilket forårsager bruskskader i knæet, hvilket er en irreversibel tilstand.



Hvilke symptomer skal man være særlig opmærksom på?

- Symptomerne på løberknæ viser sig som smerter på ydersiden af knæet, tæt på den ydre ledlinje. Disse smerter kommer typisk pludseligt og udvikler sig under løb.

- En brændende fornemmelse eller følsomhed over for tryk kan også forekomme på dette område.

- Ofte opstår smerterne efter at have løbet en længere distancen.

- Smerter på ydersiden af ​​knæet, der viser sig 5-10 minutter efter start af kun at løbe/cykle. Det forringes dog hurtigt under belastning.

- Disse smerter kan gradvist blive værre og give ubehag, der fortsætter efter anstrengelsen er afsluttet.

- Efter bevægelse kan løberen også opleve en usikkerhed eller ustabilitet i knæet.

Det er vigtigt at være opmærksom på disse symptomer og søge passende behandling, da ubehandlet løberknæ kan føre til mere alvorlige problemer.

En specialistundersøgelse er påkrævet i tilfælde af kronisk løberknæ.


Behandling af løberknæ

Behandlingsmæssigt skal vi skelne mellem et enkeltstående tilfælde og en tilbagevendende eller kronisk løberknæ.

- Ved midlertidige eller sporadiske knæsmerter kan det være tilstrækkeligt at overveje lokal behandling:

  • Massage

  • Lår- og hoftemuskler, samt strækning af iliotibialbåndet

  • Ismassage

  • Foam roller

  • Fascia afslapning

  • Kinesio tape


Hvis det er et tilbagevendende problem: det er bestemt værd at få foretaget en grundig ortopædisk og funktionel undersøgelse. Det er nødvendigt at kontrollere de brugte løbesko, det er værd at få lavet en løbeanalyse, da billedet af løb afslører, hvilke muskler der ikke fungerer korrekt under sport.

- Kronisk løberknæ kan udvikle sig, hvis knæsmerter ignoreres i lang tid. Dette kan føre til mere alvorlige ændringer.

Hvis man allerede har udviklet løberknæ, er behandlingen målrettet mod at reducere betændelse og genoprette funktionen. Dette kan omfatte hvile, brug af is, smertestillende medicin og fysioterapi og i sjældne tilfælde, medicinsk behandling eller kirurgi.


Hvad skal du gøre for at undgå et løberknæ i fremtiden?

For at forebygge løberknæ, er det vigtigt at have en passende træningsplan, der tager højde for gradvist opstart af træning og undgår overbelastning.

Det kan hjælpe med at forhindre fremtidige skader ved at styrke omkring hoften, mobilitet i hoften, styrke musklerne omkring knæene, bevægelighedsøvelser og undgåelse af ensformige bevægelser, der belaster knæet ensidigt.

For at undgå fremtidige skader er det vigtigt at lytte til kroppen og ikke overbelaste den. Det kan være nyttigt at inkludere alternativ træning og intervalbaseret træning i træningsprogrammet for at reducere ensformige belastninger.

For at forebygge løberknæ og nye skader er det vigtigt at have en god træningsrutine og gradvist øge intensiteten af træningen.

Styrke omkring hoften kan udvikles med specielle øvelser, som kan hjælpe med at opretholde muskelbalancen og dermed mindske risikoen for skader.

I mange tilfælde er der en sammenhæng mellem forandringer/smerter i hofte og knæ, men i de fleste tilfælde er smerterne i knæet stærkere, så vi er ikke klar over, at vi måske skal behandle de to sammen.


Det er vigtigt at bemærke, at selvom runners knee er en almindelig skade blandt løbere, er det ikke altid den eneste årsag til knæsmerter. Derfor det anbefales altid at konsultere en specialist for en nøjagtig diagnose og individuel behandlingsplan hvis man oplever smerter i knæet.


Hvis du genkender symptomerne beskrevet ovenfor, skal du kontakte en terapeut så hurtigt som muligt, fordi rettidig behandling kan forhindre udviklingen af ​​kronisk løberknæ i fremtiden.


bottom of page